رئیس فدراسیون بولینگ، بیلیارد و بولس گفت: توجه به رشته های بیلیاردی مدال آوری بیشتر در رقابت های داخلی و خارجی را در کنار رشد ذهنی و روانی نوجوانان به همراه دارد.
« هاشم اسکندری» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: فدارسیون نیازمند توجه است. زیرا تمام دنیا به خصوص کشورهای عربی برای موفقیت در این رشته سرمایه گذاری کرده اند. آنها بهترین مربیان جهان را به خدمت گرفته اند تا همراه با تجهیزات روز به موفقیت های جهانی برسند. این در حالی است که فدراسیون بیلیارد باید سپاسگزار مربیان خود از جمله «کامران شهلا» باشد که با بضاعت کم در کنار بازیکنان ملی پوش ایران فعالیت می کند.
وی گفت: در مدت نزدیک به شش سال فعالیتم در فدراسیون، شاهد انگیزه و انرژی خاصی در تمام بازیکنان 30استان فعال این رشته بوده ام که بدون دریافت مبلغی به این ورزش مشغول هستند. همچنین بازیکنانی که در تیم ملی بیلیارد یا اسنوکر حضور دارند، بدون چشم داشت مالی و تنها با عشق و علاقه خود در رقابت های بین المللی شرکت می کنند.
رئیس فدراسیون با اشاره به اینکه سرآمد رشته های بیلیاردی، اسنوکر است، افزود: اسنوکر پیچیده ترین و سخت ترین رشته در ورزش های بیلیاردی است که در کشورهای دیگر دارای فدراسیون مستقلی است. البته استعدادهای خوب کشورمان در این رشته سبب شده است بیش از 60 مدال در آسیا و دو مدال در جهان برای ایران به ارمغان بیاوریم.
وی با اشاره به دو بار میزبانی ایران در رقابت های آسیایی گفـت: میزبانی موفق ایران تنها با علاقه مندی 180 نفر کمک کننده ای که به صورت رایگان فعالیت می کردند، اتفاق افتاد که دلیل آن هم عشق آنها به ورزش های بیلیاردی بود.
**مربیان طراز اول جهان به ایران می آیند
رئیس فدراسیون بیلیارد در خصوص برنامه هایی که برای آینده در نظر گرفته است، اظهار کرد: از مربیان خارجی دعوت می کنیم تا به« کامران شهلا» سرمربی تیم ملی برای کشف استعدادهای بهتر کمک کنند. شیوه ها و روش های جدید ارائه شده در این رشته توسط مربیان خارجی قطعا به سطح دانش بیلیاردبازان کشورمان می افزاید.
وی درپاسخ به سوالی در این باره که آیا حضور مربی خارجی برای سرمربیگری تیم های ملی است؟ گفت: توان مالی فدراسیون اجازه به خدمت گرفتن سرمربی خارجی را نمی دهد. اما حضور این مربیان در کنار کامران شهلا قطعا به ارتقاء سطح فنی و دانش بازیکنان کمک می کند.
اسکندری ادامه داد: در حال گفت و گو و توافق با «دیوید رو» یا « نیک بارو» به عنوان بهترین های اسنوکر جهان هستیم تا برای آموزش اسنوکربازان کشورمان به ایران بیایند.
**اولویت فدراسیون استعدادیابی و پرورش آنها است
رئیس فدراسیون بیلیارد در پاسخ به این سوال که چه برنامه ای برای استعدادیابی جهت حضورموفق در المپیک دارد؟ افزود: ایران صاحب کرسی آسیا در رشته های بیلیاردی است و بنده به نمایندگی از آن در فدراسیون جهانی حضور دارم.
وی ادامه داد: در خصوص حضور بیلیارد در المپیک 2020 جلسات مختلفی پیگیری شده است. البته نزدیک به 60 تا 70 درصد راه برای این مسیر همواره شده است و تنها ایرادی که وجود دارد، تاکید فدراسیون جهانی بیلیارد به همگانی کردن این رشته است.
اسکندری افزود: در همین راستا کمیته های استعدادیابی با هدف کشف بازیکنان زیر 17 سال و سایر رده های سنی، رقابت های مختلف را برگزار می کنند.
وی در خصوص سطح استعدادهای کشور در رشته های بیلیاردی گفت: استان های گیلان، فارس در رشته «پاکت بیلیارد» موفق ظاهر شدند. استان خوزستان نیز اسنوکربازان خوبی را پرورش داده است. زیرا این رشته 700 سال پیش به دست یکی از شرکت های نفتی خارجی وارد خوزستان شد.
رئیس فدراسیون ادامه داد: خوشبختانه در رشته های بیلیاردی محدودیت سنی وجود ندارد، در صورت قطعی شدن حضور این رشته در بازیهای المپیک، امکان حضور ورزشکاران حرفه ای ایران مانند «حسین وفایی» و «سهیل واحدی» در المپیک آینده وجود دارد.
**پخش تلویزیونی، ورزشکاران بیشتری را جذب می کند
رئیس فدراسیون بولینگ، بیلیارد و بولس افزود: پخش رقابت های اسنوکر از شبکه های ورزشی اروپایی با استقبال 200 میلیون بازدید کننده همراه است. حتی در کشور چین بیلیارد و اسنوکر یکی از پربیننده ترین ورزشهای تلویزیونی است که گاهی 300 میلیون بازدید کننده دارد. زیرا چین تنها در رشته اسنوکر 38 میلیون بازیکن پرورش داده است.
وی درباره پخش نشدن رقابت سهیل واحدی در فینال رقابت های اسنوکر جهان از تلویزیون ایران، گفت: باوجود فعال بودن نزدیک به 40 رشته ورزشی در کشور، به دلیل مسائل شرعی تنها 5 یا 6 رشته امکان پخش تلویزیونی دارند. البته توان مالی فدراسیون ها نیز در این مسئله تاثیرگذار است.
**امتیاز صدور مجوز باشگاه داری به فدراسیون داده شود
اسکندری با اشاره به اینکه اقدامات انجام گرفته برای جذب حامی مالی نتیجه بخش نبوده است، گفت: با شرکت های مختلف و کارخانجات مهم جلسات متعددی برگزار کردیم. اما باید قبول کنیم به دلیل مشکلات اقتصادی کشور، آنها به حمایت مالی از فدراسیون علاقه مند نیستند. از طرفی بیشتر آنها به دلیل عدم شناخت کافی از بیلیارد و اسنوکر، تمایل به سرمایه گذاری در فوتبال یا والیبال را دارند.
وی گفت: وقتی به مدیران شرکت های اقتصادی گفته می شود در رنکینگ جهانی، رشته های بیلیاردی دارای مقام قهرمانی مردان و نهمی زنان است، برایشان باورپذیر نیست. به این دلیل که به بیلیارد به عنوان تفریح نگاه می کنند و جنبه قهرمانی برای آن متصور نیستند.
اسکندری در پاسخ به این سوال که دولت و وزارت ورزش چقدر از برنامه های فدراسیون بیلیارد حمایت می کند؟ افزود: به هر حال ما در بطن کار هستیم و می دانیم که بودجه وزارت ورزش و جوانان محدود است. نباید تنها چشم به جیب دولت و وزارتخانه داشت. بلکه باید سیاست های ورزش کشور تغییر کند تا فدراسیون ها بتوانند با استفاده از عوامل و ارتباطاتی که دارند در جهت موفقیت رشته ورزشی خود حرکت کنند.
وی ادامه داد: به عنوان مثال بیش از 5 هزار باشگاه بیلیارد در کشور مالزی است که دولت بودجه آنها را به خوبی تامین می کند، ولی موفق به کسب قهرمانی نشده اند. در صورتی که ورزشکارن رشته های بیلیاردی ایران با وجود بضاعت کم در کسب قهرمانی آسیا و جهان موفق بوده اند. برهمین اساس اگر فدراسیون به جای هیات های استانی مسئول صدور مجوز باشگاه داری باشد، تعامل و نزدیکی بیشتری بین باشگاه ها و فدراسیون بوجود می آید.
رئیس فدراسیون بیلیارد افزود: هم اکنون هزار و 700 باشگاه بیلیارد در182 شهر ایران فعالیت می کنند و اگر آنها برای صدور مجوز باشگاه داری خود کمترین مبلغ ممکن را به فدراسیون پرداخت کنند، کمک قابل توجهی خواهد بود.
**فدراسیون برای صدور مجوزحرفه ای سخت گیری می کند
اسکندری به سختگیری فدراسیون در صدور مجوز حرفه ای برای باشگاه ها اشاره کرد و گفت: می خواهیم نگاه تفریحی به رشته های بیلیارد وجود نداشته باشد تا مسائل فرهنگی در عین استانداردسازی رعایت شود. همچنین برای اینکه برای باشگاه ها مجوز حرفه ای صادر کنیم، باید آنها مربی به خدمت بگیرند تا نگاه تیم داری و استانداردهای حرفه ای رعایت شود.
** وزارت آموزش و پرورش نقشی در پرورش استعدادهای ورزشی ندارد
رئیس فدراسیون اظهار کرد: به رغم صحبت هایی که با مدیران وزارت ورزش و جوانان انجام شده است، هنوز این وزراتخانه برای کمک به بیلیارد ورود نکرده است. البته جایگاه جهانی رشته های بیلیاردی بسیار بالاست و بیشتر افرادی که در این رشته فعالیت می کنند از پزشکان، هنرمندان و متخصصان در رشته های کاری خود هستند.
وی ادامه داد: کشورهایی مانند ژاپن، چین و کره جنوبی رشته های بیلیاردی را وارد فضای آموزش و پرورش خود کرده اند. زیرا به تاثیر مثبت آن بر روی ذهن دانش آموزان پی برده اند و امیدواریم وزارت آموزش و پرورش در این خصوص همکاری کند.
اسکندری گفت: البته وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پس از تحقیق از دانشجویان، اعلام کرد بیلیارد و اسنوکر پرطرفدارترین ورزش بین دانشگاهیان است. برهمین اساس با دعوت از فدراسیون و عقد تفاهم نامه ای، نخستین دوره رقابت های بیلیارد و اسنوکر دانشجویان و استاید دانشگاه ها برگزار شد.
** معضل بولینگ، نبود امکانات استاندارد مناسب برای تمرین است
اسکندری در پاسخ به این سوال که چرا فدراسیون در رشته های بولینگ و بولس موفق عمل نکرده است، گفت: زمانی که به عنوان رئیس فدراسیون انتخاب شدم، تنها 560 خط بولینگ در کشور وجود داشت. اما هم اکنون بیش از هزار خط بولینگ احداث شده است.
وی ادامه داد: مدال های زیادی در رشته بولینگ توزیع می شود که با سیاستگذاری های درست و توسعه پایگاه های بولینگ، می توان جایگاه ایران را در آسیا و جهان در مدال آوری این رشته بهبود بخشید.
وی در مورد رقابت های آسیایی این رشته که شهریور ماه آینده در ترکمنستان برگزار می شود، گفت: در این رقابت ها نزدیک به 30 مدال در رشته بیلیارد و بیش از 32 مدال نیز در رشته بولینگ توزیع می شود که با توجه به نبود امکانات مناسب و محل تمرین در رشته بولینگ، حرفی برای گفتن نخواهیم داشت.
وی ادامه داد: محل تمرینات بولینگ برای تیم ملی اجاره ای است که متاسفانه استاندارد لازم را نیز ندارد. به عنوان مثال وجود دستگاه روغن زن در حین انجام این رشته بسیار مهم است که تمام باشگاه های تمرینی کشور فاقد آن هستند. همچنین بدون روغن زدن توپ ها، نزدیک به 30 تا 40 درصد احتمال خطا در پرتاب وجود دارد.
وی در خصوص رشته بولس نیز گفت: رشته ورزشی بولس سه سال پیش به مجموعه فدراسیون اضافه شد و در سه استان اصفهان، فارس و تهران آموزش های لازم برای فعال شدن داده شده است.
اسکندری با اشاره به اینکه جایگاه اصلی رشته بولس در کشور فرانسه است، افزود: در سواحل فرانسه خانواده ها با هیجان بیشتری آن را دنبال می کنند و امیدواریم باتوجه به اینکه محل بازی این رشته در پارک هاست، مخاطبان خاص خود را به خوبی جذب کند.
**ساختار ورزش کشور باید اصلاح شود
رئیس فدراسیون بولینگ، بیلیارد و بولس گفت: در ورزش ایران نزدیک به 50 فدراسیون وجود دارد که بیشتر آنها نیز مدال آور هستند. اما تامین منابع مالی برای تشویق ورزشکاران سخت است. با این حال اصلاح ساختار ورزش کشور و ورود بخش خصوصی می تواند مشکلات مالی را بر طرف کند. به عنوان مثال تصویب بخشش مالیاتی سرمایه گذارها در ورزش، از اتفاقات خوب برای ورود بخش خصوصی است.
وی ادامه داد: زمانی که ورزشکاری به بخش حرفه ای رقابت های بیلیاردی راه می یابد، بیشتر حامیان مالی خارجی و برندهای معتبر دنیا حاضر به سرمایه گذاری برای ورزشکار هستند. اما هنوز چنین اتفاقی برای سهیل واحدی از سوی حامیان مالی ایرانی رخ نداده است.
اسکندری ادامه داد: در مقایسه با کشورهای عربی ورزشکاران ایران وضعیت خوبی ندارند. اما در قیاس با سایر کشورها، ورزشکاران ایران به خوبی از سوی دولت حمایت می شوند. به عنوان مثال سهیل به دلیل کسب قهرمانی اسنوکر جهان، می تواند با انتخاب خودش استخدام وزارتخانه ای که می خواهد بشود. همچنین سهمیه ورود به دانشگاه و جایزه نقدی نیز برای وی محفوظ است.
منبع