سعید رسا: در جهان معاصر، تفریحات و اوقات فراغت به موازات نیازهای زیستی واجتماعی، و فرهنگی انسانها حائز اهمیت است. زندگی انسان امروزی تحت تاثیر پیشرفتهای فناورانه، سرعت و سهولت بیشتری یافته است، اما کم توجهی به ابعاد فرهنگی و اجتماعی و کیفیت زندگی، باعث شده تکاپوی آحاد جامعه برای دستیابی به آرامش درونی بیشتر شود.
ظاهرا این تکاپو همیشه و در همه جا موفق نبوده، زیرا الگوسازی مناسب برای پرداختن به تفریحات، بدرستی صورت نگرفته است. درواقع الگوسازی برای ترویج تفریحات، باید هم راستا با مقتضیات نظامهای اجتماعی و شرایط اقتصادی و فرهنگی صورت بگیرد و از هرگونه تقلید و الگوبرداری، صرفنظر از شرایط فرهنگی اجتماعی پرهیز شود.
به اعتقاد جامعه شناسان برجسته بیش از هر تفریح و ورزش دیگری نقش شهربازیها و مکانهای تفریحی در شادابی اجتماع نمود عینی پیدا میکند. آمارها و ارقام موید این موضوع است که بیش از 320 میلیون ایرانی در سال گذشته در شهربازیهای کشور به تفریح پرداختهاند.
این رقم نسبت به جمعیت ما در مقایسه با دیگر کشورهای جهان به ویژه کشورهای قاره سبز که به نسبت دیگر نقاط جهان از شادابی اجتماعی بیشتری برخوردارند، چیزی حدود 3 برابر کمتر است. شهرهای دور و نزدیک اقصی نقاط کشور ایران، ظرفیتهایی فراوان از انواع تفریحات را در خود دارند.
تفریحاتی که در طول قرنها مایه انبساط روحی و نشاط و سلامت جسمانی و پرورش استعدادهای مردم هر منطقه شده است. غنای فرهنگی جامعه ایرانی را میتوان از راه شناسایی گونههای متنوع تفریحات، بازیها و ورزشهای بومی و محلی مردم این مرز و بوم تشخیص داد.
شهربازیها، این توان را دارند که به طور همزمان، جسم و روان را پرورش دهند. بهلحاظ اهمیت پرداختن به این نوع تفریحات در توسعه نشاط فردی و اجتماعی و ترویج تندرستی در جوامع، لازم است، در سطوح محلی، ملی و بینالمللی مراکز تفریحی و شهربازیهایی براساس استانداردهای روز دنیا تجهیز و راه اندازی شوند و به گونهای کارشناسانه و علمی برای الگوسازی و ترویج تفریحات فعالیت کنند.
با توجه به اهمیت موضوع و عقبماندگی ناشی از کمتوجهی به این حوزه مهم، ضرورت دارد همه ظرفیتهای مختلف دانشگاهی، اجرایی، بازرگانی و غیره در این زمینه، مشارکت هدفمند و منسجم داشته باشند.
به باور ما، اگر تفریحات بر اساس اصول مبتنی بر پرورش روح، جسم و ذهن طراحی و اجرا شوند و اقشار مختلف مردم به فراخور وضعیت جسمی و روحی خود توانایی پرداختن به آنها را داشته باشند، هرگونه هزینه کردن در این زمینه، نوعی سرمایهگذاری تلقی میشود که هم جامعه و هم تک تک شهروندان از مواهب آن سود میبرند.
جامعهای شاد، سالم، بانشاط، امیدوار به آینده، مسوولیت پذیر، پاسخگو، رشد یابنده و پرتحرک، حداقل دستاورد چنین نگاهی به موضوع تفریح است.
نمایشگاه بین المللی صنعت تفریحات و سرگرمی، شهربازی و پارک ها در دوره ششم خود سعی دارد تا نقشی کاربردی و راهبردی در این مهم داشته باشد و از تمام ظرفیت های خود در این راستا فروگذار نخواهد کرد.
باشد تا آحاد جامعه، فعالین و صنعتگران این عرصه و در راس آن دولتمردان و تصمیم سازان کشور نیز از این فرصت در جهت شکوفایی صنعتی که بیش ترین تاثیر را در شادابی جامعه خواهد داشت فروگذار نکنند.
منبع : نشریه تفریحات