فرزندانمان از بازی های کودکی والدینشان اطلاعی ندارند. متاسفانه با پیشرفت تکنولوژی و جایگزینی بازی های کامپیوتری و اپلیکیشنهای بازی بر روی گوشی های هوشمند و تبلتها , کودکانمان هیچ یک از بازی های ذوران قدیم را نمی شناسند . بازی هایی که هر کداممان را تا ساعتها سرگرم می کرد .
برای یادآوری این خاطرات خوش انواع مختلف این بازی های بومی و محلی را در مقاله زیر آماده کرده ایم . با آموزش این بازی ها به فرزندانمان ساعاتی خوش را برایشان فراهم نماییم .
1-نام بازی : قلعه گیری
محل بازی: فضای باز و میدانگاهی
زمان بازی: اوقات فراغت
جنس و سن : نوجوانان و جوانان پسر
وسایل بازی: ندارد
فردی یا گروهی : فردی
نحوه بازی:
افراد به دو گروه مساوی تقسیم می شوند. یک گروه به عنوان قلعه دار و گروه دیگر به اصطلاح فراری هستند که بایستی توسط افراد گروه قلعه دار به دام بیفتند و به قلعه آورده شوند.
دایره بزرگی به عنوان قلعه بر روی زمین رسم می کنند و یک محل را به عنوان ورود و خروج قلعه در نظر می گیرند, سپس یک نفر را به عنوان قلعه دار جلو در ورودی نگهبان می گذارند. سایر افراد گروه قلعه دار به دنبال افراد گروه دیگر که فراری هستند می روند و آنها را می گیرند و تحویل نگهبان قلعه می دهند.
آن افراد نباید از قلعه بیرون بیایند هنگامی که تمام افراد فراری را به دام انداختند بازی به شکل دیگر ادامه پیدا می کند و گروه فراری می شوند.
2-نام بازی : نجات قلعه
محل بازی: فضای آزاد, روی زمین سفت و صاف و مسطح و یا در حیاط خانه ها
وسیله بازی: گچ یا سنگهای کوچک برای تعیین حریم قلعه
زمان بازی: بهار و تابستان
تعداد بازیکنان: حداقل 10 نفر
جنس و سن بازیکنان: گروههای دخترانه و پسرانه
هدف بازی: تقویت و رشد استخوان های دست و پاو سرعت و چالاکی
مقدمات بازی: در نظر گرفتن مکان مناسب برای بازی
نحوه بازی:
معمولا با استفاده از روش بازی گردو شکستم و یا شیر یا خط یارکشی می شود. دوگروه انتخاب می شوند بازی به این نحو است که هریک از دو تیم جایی را به عنوان قلعه خود انتخاب می کند و برای آن نگهبانی می گذارد.افراد هریک از گروهها در اطراف قلعه خود هشیار می مانند تا این که یک یا دو نفر از تیم مقابل به سوی انها یورش بیاورد و سعی کند که یکی از افراد آنها را گرفته و با زور به قلعه خود ببرد.
این گروه متقابلا به این افراد یورش آورده و سعی می کند هم افراد خود را نجات دهد و هم آنها را دستگیر و به قلعه خود بیاورد.
در این بازی چالاکی و نیز توان بدنی در پیروزی موثر است. هر کس که دستگیر می شود به قلعه برده می شود.
اگر در این حال یکی دیگر از اعضای گروه دستگیر شده بتواند به قلعه نزدیک شده و دستش را به یکی از آنها بزند آزادشان کرده است و می توانند از قلعه حریف خارج شوند. بازی تا هنگامی که تمام افراد گروه دستگیر شوند ادامه می یابد و سپس قلعه ها و افراد گروهها تعویض می شوند.
پژوهشگران: کارشناسان ارشد پژوهشکده مردم شناسی