در اولین روز جشنواره ی ملی اسباب باز ی,در قالب سمینار تخصصی طراحی سباب بازی و ابزارهای آموزشی با حضور کارشناسان ,مسایل این حوزه بررسی شد.
در این روز ,فعالان این عرصه به بحث وگفتگو نشستند تا دست آوردها و نیاز های این حوزه رابررسی کنند.«جایگاه طراحی و ایده ها ی نو در توسعه ی اسباب بازی»,«اصول و روش های تولید در صنعت اسباب بازی» عناوین این نشست ها بود که در روزهای آتی گزارش های آن را خواهید خواند.
در اولین نشست از این سمینار محمد علی شامانی معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ,بهزاد سلیمانی عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا و دانشکده هنر,لاله دارایی هماهنگ کننده ملی تسهیلات کوچک محیط زیست جهانی ومسعود ناصری دریایی مدیر موزه عروسک های ملل به سخنرانی پرداختند.
مدل استاندارد تولید,از حامی تا مصرف کننده
دکتر بهزاد سلیمانی نخستین سخنران نشست«جایگاه طراحی و ایده های نو در توسعه ی صنعت اسباب بازی» بود. او ضروری دانست که در اولین روز از جشنواره با بیان مدل, به شیوه درست تولید اسباب بازی تا زمان عرضه بپردازد.
او که چرخه تولید را د راین عرصه مهم دانست سخنان خود را با بیان نقش حامی در این چرخه آغاز کرد. او گفت :«منظور از حامی در این مدل یک دولت ,یک سازمان,یک کارفرما یا یک تولید کننده است.این حامی وظایفی را منطبق با اهداف کلان خود بر عهده دارد.یک حامی نباید جایگاه خود را تغییر دهد و نباید وارد حوزه سود آوری شود.»
سلیمانی محصول را در مقابل حام ی تعریف کرد:«زمانی که یک حامی ,فعالیت د رعرصه اسباب بازی را شروع می کند باید از او هدف را پرسید.سیاست و برنامه منجر به تولید محصول خواهند شد.حال این محصول نیازمند دو ویژگی است:استاندارد کارایی و کیفیت»
او ادامه داد:«در این مدل هنرمند(تولید کننده) و خریدار(استفاده کننده) دیگر وجه های منشور هستند. هنرمند باید بداند چرا محصولی را تولید می کند و به آموزش و پژوهش بپردازد. در وجه مربوط به خریدار نیز بایستی به یک سوال پاسخ داد؛ ذایقه استفاده کنندگان چیست؟ این چهار وجه ارتباط چرخه ای دارند و دو به دو نیز با یکدیگر در ارتباطند.به طور مثال اگر در برنامه ریز کلان تولید به استفاده کننده توجه نکنیم این چرخه دچار بیماری خواهد شد.»
لزوم تولید اسباب بازی های بومی
مهندس لاله دارایی به لزوم حفظ ارزش ها و فرهنگ های بومی با طراحی اسباب بازی اشاره داشت.او به عنوان مهمان این نشست برنامه کمک های کوچک دفتر عمران سازمان ملل را به شرکت کنندگان معرفی کرد و به نقش اسباب بازی ها در آموزش های زیست محیطی پرداخت.دارایی زبان,فرهنگ,تنوع فرهنگی,تنوع زیستی ایران را گسترده خواند و تولید اسباب بازی د ر این زمینه را علاوه بر حفظ این میراث سبب اشتغال زایی و شناخت خود خواند.
دارایی تفاوت و گستردگی برنامه یکمک های کوچک را ضمن مقایسه ای با رویکرد های متعارف بیان کرد:«در رویکرد متعارف با نگاه عرضه مدار,بخشی,بالا به پایین با فرایندی منفصل و کوتاه مدت رو به رو هستیم؛در حالی که الگوی برنامه کوچک تقاضا مدار ,توسعه پایدار,توسعه ی توانمندی شبکه ای فرایندی متصل و بلند مدت است.این برنامه در ابتدا نگاهی محلی ,ملی و سپس نگاهی بیرونی دارد. به همین دلیل است که گروه هایب ه وجود آمده اند که معتقدند با ابزار و دانش بومی می توان به تولید اسباب بازی پرداخت.»
او ادامه داد که تولید کنندگان داخلی می باست به فرصت های موجود در فرهنگ بومی,معاصر کردن دانش بومی و امکان گفت و گو و رایزنی با جامعه محلی و در خواست همکاری و مشارکت از آنان مواردی است که کمتر به آنان توجه شده است.
احترام به تنوع فرهنگی در موزه عروسک ها
معرفی دست آوردها و امکانات موزه عروسک های بین الملل,دیگر برنامه سخنرانی های تخصصی صبح بود.مسعود ناصری برخورد خردسالان و کودکان د رمواجه با فرهنگ ها یمختلف اهداف کلی این موزه را بیان کرد. او در ابتدا اشاره ای به شروع فعالیت این موزه و تنوع عروسک ها ی آن داشت و به بیان تجربیات خود در این مدت پرداخت.ناصری توجه به این تجربیات را در تولید و کاربرد اسباب بازی ها قابل تامل دانست. او گفت:« احترام به تنوع فرهنگی ,قرصتی برای درک تفاوت ها و شباهت های فرهنگی ,بهره مندی از روش های تعاملی,عینی کردن مفاهیم ذهنی,توجه به زیرساخت های هویتی,افزایش سطح تماس فرهنگی و .... دست آوردهایی بوده است که موزه عروسک به دست آورده است.»
مدیر موزه عروسک ها ی بین الملل به مخاطبان گوناگونی پرداخت . او که در موزه مهمانانی از کودکان و خیابان ,بیماران سرطانی و نابینایان داشته است تنوع خواسته ها و شیوه موجه و خلاقیت آنان را بسیار متنوع خواند,تا جایی که ضروری است دست اندرکاران این حوزه,فعالیت های گسترده و متنوعی را آغاز کنند